Gyakorlott túrázóknak ez az oldal 1-1 ötletet adhat csupán, ugyanakkor, ha most kezdenétek csak bele – főként a kisgyerekes – túrázásba, akkor remélhetőleg hasznosnak fogjátok találni az itt leírtakat.


Enni- innivaló

Sör, kóla, cukros üdítők helyett: több célú tiszta víz és abból lehetőleg sok!

A túrázás során ügyeljünk a rendszeres vízfogyasztásra, legyen mindig több víz magunknál, mint amennyit a túra tervezett ideje alatt meg tudunk inni.

Gyümölcs szeletből, banánból vagy valami kompakt gyümölcsből és kakaós kekszből mindig van nálunk, amit akár menet közben is tudunk rágcsálni.

Ebéd elfogyasztását követően az ügyesek kaphatnak 1-2 szem gumicukrot vagy kocka csokit is, csakúgy mint a túra csúcsához elérve, fontos jutalmazási szerepe van a „csúcscsokinak” (ami lehet gumicukor is) 🙂

Alternatív finomságnak szárított magvak, aszalt gyümölcs szintén praktikus kiegészítője az étkezésnek.

Melegben nagyon jó praktika lett, hogy olyan ételek mellé, ami folyóssá, nyálkássá válnak hűtés nélkül melegben, azok mellé 1 kis méretű jégakkut teszünk.

Saját készítésű péktermék vagy süti emeli a túra különleges érzését.


Öltözködés

 • Általánosságban

Öltözzünk rétegesebben, a ruhadarabjainknál részesítsük előnyben a gyorsan száradó anyagokat.

Öltözzünk kicsit kevésbé melegen, mint amikor lemegyünk az utcára sétálni. A túrázás során hamar kimelegszünk, nem fogunk fázni, akkor sem ha egy picit hűvösnek érezzük álló helyzetben az öltözetünket.

 • Lábbeli

Évszaknak megfelelő erős redőzetű terepezésre tervezett (lehetőleg csúszásmentes talppal rendelkező) lábbeli.

Ha a bokánk gyenge, vagy hajlamos a kibicsaklásra, megrándulásra, akkor mindenképpen túrabakancs a megfelelő viselet, csak úgy mint ősztől tavaszig minden esetben.

Ha az időjárás kellemesebb és inkább szandálba mennénk, akkor ügyeljünk arra, hogy ujjunk ne érjen a szandál talpa vonaláig, mert óvatlan mozzanattal könnyen ujjunk bánja és egy beszakadt köröm, vagy sérül ujj nem kellemes útitárs.

Nagy eső, vagy magas hó esélye esetén egy rövid szárú kamásli órási komfortot ad: a cipőben összegyűlő víz nagyon kellemetlen útitárs tud lenni 🙂

 • Nadrág

Könnyen száradó, jól levegőző anyagból válasszunk nadrágot. A lecsatolható szárú nadrágok a legpraktikusabbak, mert reggel még jól esik egy kis plusz meleg, de ahogy haladunk a túrával és bemelegszünk, úgy válik a legtöbbször az időjárás is kellemesebbé.
Nagy eső lehetősége esetén esőnadrágot ne felejtsük begyűrni a táskánkba.

 • Kabát

Könnyű esőkabát legyen nálunk a nyári minden esetben meleg túrákat leszámítva.


Navigáció

Itt abból az alap feltevésből indulok ki, hogy okos telefonnal lényegében minden leendő túrázó rendelkezik.

Android készülékhez tudok itt közvetlenül ajánlást megfogalmazni két hasznos alkalazáshoz:

 • Hun Map – Offline turista térkép
  GPS-es pozició meghatározással az egyik legjobb barátunk. Minden hagyományos jelzésrendszer megtalálható rajta, úgy mint erdei ösvények, túra útvonalak, érdekességek (POI) és magassági körök jelzése
  Több túránkat is közvetlenül ezzel a programmal terveztem meg, annak érdekében, hogy az igényeinkhez lehető leginkább illeszkedő túránk lehessen.
 • Természetjáró App Android IPhone
  A legjobb olyan alkalmazás, ahonnan komplett útvonalterveket, ajánlásokat, rövid véleményeket tudtok olvasni sok-sok képpel körítve.
  Lehetőségünk van, távolságra, túra hosszára, minőségére és egyéb szempontok szerint kikeresni a számunkra leginkább megfelelő túrákat.
  Kicsi gyerekekkel nálunk általában az egyedüli szempont az, hogy lehetőleg körtúrába kezdjünk bele és a tapasztalatok szerint ne legyen több 8 km-nél a túra hossza (ennyit bírnak a kicsik, úgy hogy sokszor viszem főként Tomit a háti hordozóban).

Felszerelés kisgyermekes családoknak


Védelem és egészségmegőrzés

Védekezni sok minden ellen szükséges, ha szabadban kirándulunk.

 • Kullancsok és szúnyogok
  Tavasztól őszig mindenképp vigyünk magunkkal kullancs és szúnyog ellen használatos valamiféle spray-t vagy kenőcsöt, mert ez a két lény rengeteg kellemetlenséget tudnak helyben vagy utólag okozni.
  A kullancs elleni spray-t általánosságban ne csak egyszer indulásnál alkalmazzuk, hanem 1.5-2 óránként fújjuk át szeretett hozzátartozóinkat

  Ha kullancs ellen védekezésünk hatékonytalannak bizonyult, úgy a hátizsákban legyen helye egy egyszerű kullancscsipesznek.
  Itt egy leírás arról, hogy is kellene ügyesen kiszedni a potyautast gyerekünk lapockájából: link
 • Tűző nap
  Késő tavasztól nyár végéig a naptejet, nyári sapkát és a sport napszemüvegeket se felejtsük otthon.
 • Sebesülések
  A szabad ég alatt bugdácsolva számtalan helyzetben szerezhetünk be kisebb sérüléseket, melyek kezelésével érdemes rögtön foglalkozni. – Legyen nálunk tiszta víz, néhány sebtapasz, egy kis tekercs géz legalább és kis kiszerelésben fertőtlenítő (pl. kis üveg Betadine).


Szemetelés

Alapszabály: ne szemetelj a természetben! Amit magaddal vittél, azt lehetőleg vidd is haza magaddal!

Az erdőknek nincs szükségük eldobált ételmaradékokra, almacsutkákra, banánhéjakra és orrnedves papír zsebkendőkre sem.
Túrázás során, legyen nálunk egy 10L-es zárható szemeteszsák amibe tegyük be a keletkező szemeteket és ha bátrak vagyunk, akkor vegyük fel az előttünk ott járó kevésbé figyelmes emberek szemeteit. Ez egy szép szokás, ami a gyerekeknek természetes viselkedési mintát ad.
Ha nagy WC törne rá a kicsikre az erdőben, akkor faággal ássunk kis gödröt és temessük be a produktumot: nem is kell magyarázni miért 🙂